2014. január 27., hétfő

Merj változtatni! - Az egészséges élet alapelvei

Melyek a legfontosabb tényezők, amik ahhoz járulnak hozzá, hogy minél egészségesebben élj?
Én összegyűjtöttem. Merj változtatni! Csak jó sülhet ki belőle…

Immunrendszerünk erősítése

Hogy ne kapjunk el mindenféle betegséget, erősítsük immunrendszerünket. A helytelen vagy hiányos táplálkozás, ami elsősorban vitaminok és ásványi anyagok hiányát jelenti, csökkenti szervezetünk védekezőképességét. Ezért étrendedben bőven szerepeljenek vitaminok (C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B-vitamin, folsav) antioxidánsok (béta-karotin, cink) és ásványi sók is.

Lúgosítás

Az elsavasodott szervezet testünk minden részére hatással van: az idegrendszerre, a keringési rendszerre, az izmokra (fáradtság), a bőrre (öregedés) stb. Még az elhízottság is a túlsavasodás jele. Fordított esetben, a test eléri ideális súlyát, és ellenáll az egészségre veszélyes mikroorganizmusoknak, ezért kell lúgosítanunk.
Ha sokszor érzed magad fáradtnak, akkor is gyanakodhatsz a sav-bázis egyensúly hiányára.

Savasító ételek: hús, tejtermékek, élesztett kenyerek, cukrok.

Lúgosító ételek: zöldségek, gyümölcsök, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz.
Azt azért ne felejtsd el, hogy az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően nagyobb mennyiségben kerülendő pl. lekvár fogyasztása.

Erősen lúgosító ételek: banán, spenót, mazsola.

Citromos víz: Minden étkezés előtt igyál meg egy pohár citromos vizet, ez is lúgosító hatású.

Sőt, még a bor is lúgosító hatású, tehát nyugodtan fogyaszthatsz jó minőségű bort kis mennyiségben.

Akár lúgosító kúrát is tarthatunk, ha kiiktatjuk a savképző ételeket legalább egy időre étrendünkből.

Tényleg rendszeres legyen a mozgás

A mozgásszegény életmód rengeteg hátrányos következménnyel jár, kezdve az elhízással a különféle betegségek kialakulásáig. Ezért nagyon fontos a rendszeres mozgás.
Manapság már ezernyi különféle mozgásforma közül válogathatsz, válaszd, amihez kedved van: futás, kangoo jumps, spinning, jóga stb., ha nem akarsz, vagy nincs időd eljárni, otthon is tornázhatsz, fittnesz dvd-k garmadája áll rendelkezésedre, de felülések vagy hasprések végzése, sőt napi 20 perc hullahopp karikázás is eredményhez vezet, vagy ha heti több nagy sétát beiktatunk programjaink közé.

Zöld tea

A zöld tea igen nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat (C-vitamin és B-vitamin féléket), antioxidánsokat, és ásványi sókat is.
Jó eséllyel távol tartja a meghűlést, és az influenzát. Vizelethajtó, aminek méregtelenítő tulajdonságait köszönheti.
Aki rendszeresen fogyaszt napi több csésze zöld teát, az nem hízik el, illetve ha már túlsúlyos, akkor havi egy-két kilogrammot tud fogyni, persze csak akkor, ha betartja az egészséges étkezés szabályait.
Fontos tudni: jótékony hatását csak abban az esetben tudja kifejteni, ha cukor és egyéb édesítőszer nélkül fogyasztjuk, mert akkor savasítja a szervezetet!




Változtass az étrenden

- Mindig reggelizz

Anélkül ne indulj el reggelente otthonról, hogy nem ettél legalább néhány falatot. Szükség van rá, hogy legyen energiád a nap folyamán.

- Fogyassz sok gyümölcsöt és zöldséget

Szerepüket felesleges taglalni. Egészségesek, tele vannak vitaminokkal. Nem hiába mondják már évtizedek óta: Napi 1 alma fogyasztása távol tartja az orvost.

- Minél kevesebb tartósítószer

Figyeljünk oda, mit tartalmazz a tányérunkra kerülő étel. Lehetőség szerint hanyagoljuk a kész és félkész ételeket, mert ezek rengeteg tartósítószer és egyéb egészségtelen hozzávaló felhasználásával készültek.

- Figyelj oda a szénhidrátokra!

Legjobb az lenne, ha a fehér lisztes termékek helyett a barna lisztes ételeket fogyasztanád. A barna zsemle sovány sonkával nagyon finom!
A spagettit készítsd durumtésztából. A cukros üdítőket iktatsd ki étrendedből.
Meglátod, látványos lesz az eredmény, ha csökkented a bevitt szénhidrát mennyiségét, és a kevésbé hízlaló szénhidrátokat választod, így alakodra is jó hatással lesz.

- Hanyagold a sót

Ne sózd az ételeket feleslegesen! A túlzott konyhasó fogyasztása egészségtelen, emeli a vérnyomást, vizet tart vissza a szervezetben, rontja a verőerek rugalmasságát.

- Kávé kis mennyiségben

Nagy mennyiségben épp az ellenkezőjét éred el, álmosít. Napi 1 vagy 2 kávé még jó hatással van szervezetedre. Idd feketén maximum édesítővel, a tej, tejszín, cukor emeli a kávé kalóriaértékét. Mindig igyál a kávé után egy pohár vizet, hisz a kávé vizet von el a szervezetedtől, ezért azt pótolni kell.

- Ha alkohol, akkor száraz vörösbor

A koktélok és a tömények rengeteg kalóriát tartalmaznak. Ezért válaszd a száraz vörösbort.

- Ha csoki, akkor legalább 70% kakaótartalommal

A 70% kakaótartalom már nagyon jó minőségűnek számít. A legegészségesebb fajta csokoládé. A nagy kakaótartalmú csoki jó hatású a szív- és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére.

Lazíts

Nem élhetsz folyamatos stresszben. Szervezetedre is káros hatásai vannak, betegségek előidézője is lehet. Ezért keress alkalmat a kikapcsolódásra, relaxálásra. Mindenkinek más jelent, a lényeg: zárd ki a mindennapi stresszt.

Gyermekeinkből egészséges felnőttek

Nagyon fontos, hogy gyermeked is egészséges ételeket fogyasszon, és az elfogyasztott étel ne terhelje meg gyomrát. Étkezésében ugyanaz domináljon: sok gyümölcs és zöldség, kevés fehér liszt, no cukros és szénsavas üdítő.
Ha jó példával jársz előtte, és az egészséges ételek fogyasztását szokja meg, akkor fitt felnőttként is megfelelő életmódot folytat majd.


Sok betegségre az életmódváltás jelent megoldást. Korábbi rossz és rögzült szokásaink (dohányzás, chips-evés, fehér lisztes ételek fogyasztása, cukor és só felesleges használata stb.) elhagyása után jobban fogjuk magunkat érezni, és esélyt adunk arra, minél egészségesebben és nem utolsó sorban tovább is éljünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése